Archief
Maassluis

Gemeente Maassluis waarschuwt Maassluizers voor babbeltrucs

Iedereen kan slachtoffer worden van een babbeltruc. Ook in Maassluis. Criminelen die met een smoesje iets van u gedaan krijgen dat u eigenlijk niet wilt. Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u aan op straat of bellen u op. Zogenaamd namens een bank, de thuiszorg maar ook voor een toiletbezoek voor hun kind. Pas hiervoor op want elk jaar worden op deze manier vele mensen van hun bezittingen beroofd.

Oplichters aan de deur
Bij de bekendste soort babbeltruc komt de oplichter aan uw deur. Bijvoorbeeld om zogenaamd een pakketje af te leveren, de meterstand op te nemen, te collecteren of om iets te verkopen. Als deze oplichter uw vertrouwen heeft gewonnen, komt er vaak een pinapparaat te voorschijn om even een paar dubbeltjes administratiekosten over te maken of voor een gift aan het goede doel. Pas hiermee op want voor u het weet heeft de oplichter uw pincode afgelezen en/of uw pas verwisseld voor een andere. Na afloop merkt u dan dat er geld van uw rekening is gestolen.

Maar oplichters kunnen zich ook met een smoes bij u naar binnen praten en zo waardevolle spullen van u stelen. Vertrouw onaangekondigde reparateurs of meteropnemers of nieuwe/vervangende medewerkers van de thuiszorg niet. En laat geen vreemden binnen die u om een glas water vragen of gebruik willen maken van het toilet.

Geef nooit uw pincode door
Als iemand u vraagt om uw pincode is het op zeker een oplichter. Geen enkele instantie zal u ooit om uw pincode vragen, via de telefoon of op welke andere manier dan ook! Ook medewerkers van een bank niet. Geef uw pincode dus nooit door aan iemand anders. Ook zal uw bank nooit iemand aan de deur laten komen om uw pinpas in te nemen en u een nieuwe te geven. Geef dus ook uw pinpas nooit af.
Banken vergoeden vaak ook niet de schade als u bewust uw pincode of pinpas gedeeld hebt met anderen.

Bel de politie
Bent u opgelicht? Schaam u niet en bel de politie via telefoonnummer 0900-8844. Is de dader nog in de buurt? Bel dan 112.

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *