Foto: Archief
Maassluis

Gemeente Maassluis door het stof na uitzending Radar over Wmo

Op sociale media is er veel kritiek op de gemeente Maassluis. Het tv-programma Radar besteedde in de uitzending van maandag 19 april 2021 aandacht aan een Wmo-casus in de gemeente Maassluis. In het programma kwam een Maassluis gezin aan het woord.

In de uitzending praat onder andere de familie Groot uit Maassluis over hun ervaringen met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ze krijgen niet de zorg die ze wensen en dat zorgt voor veel onrust. Mirjam is namelijk linkszijdig verlamd en haar man is aan het revalideren van een auto ongeval, ook moet de man nog eens 40 uur per week werken. Daarnaast heeft het gezin 4 jonge kinderen, waar ook dagelijks voor gezorgd moet worden. De familie Groot ligt met de gemeente Maassluis in de clinch en ze hebben een advocaat ingeschakeld om de benodigde zorg vergoed te krijgen.

Volgens de advocaat van het gezin, is het gezin wanhopig. ”Ik denk dat het aangeeft hoe wanhopig het gezin is. Moet je nagaan hoe wanhopig je bent, dat je zelfs wil verhuizen, omdat je deze gemeente niet meer tegenover je wilt hebben. ” Aldus de advocaat van het gezin in het programma Radar.

De gemeente Maassluis gaf 4 dagen voor de bevalling van het vierde kindje een regeling aan het gezin met ‘verlengde kraamhulp’. Toen het gezin het contract wilde tekenen bleek het maar een contract voor maar drie maanden te zijn. Hierop zei de vader: ‘Een niet-aangeboren hersenletsel is niet gefikst in drie maanden.’ De gemeente zei hierop: ‘Nee, maar als je niets tekent, dan heb je natuurlijk helemaal niks.”

Het gezin moest hierop noodgedwongen tekenen. Dat was het begin van een enorme juridische strijd tussen het gezin en de gemeente. Het gezin stapte naar de rechter, de rechter oordeelde dat de gemeente onderzoek moest doen. Er werd een medisch adviesbureau ingeschakeld. Dit bureau oordeelde dat het gezin ondersteuning nodig had, minimaal 50 uur per week. Maar dat oordeel werd van de tafel geveegd door de gemeente Maassluis.

Het gezin kreeg uiteindelijk wel huishoudelijke hulp voor 10 uur per week. De gemeente Maassluis stelde voor dat het schoonmaakbedrijf ook de kinderen kon verzorgen. De vader zei: ”Nee, als je boven op zolder aan het schoonmaken bent, dan kan je niet vier kinderen meenemen en op Mirjam passen.”

De vader is revaliderende van een auto ongeval en werkt 40 uur per week. Hierdoor heeft hij niet genoeg tijd om zijn vrouw en vier kleine kinderen te verzorgen. Volgens de gemeente Maassluis moet de vader ‘gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen’ en gewoon voor zijn gezin gaan zorgen en niet werken. ”Dan kun je je rekeningen niet meer betalen.”, zei de vader. Waarop de gemeente Maassluis zei; ”Dat moet dan maar.”

Reactie gemeente Maassluis
De gemeente Maassluis is vanmiddag met een reactie gekomen op de uitzending van Radar. ”Het tv-programma Radar besteedde in de uitzending van maandag 19 april 2021 aandacht aan een Wmo-casus in de gemeente Maassluis. In het programma kwam een Maassluis gezin aan het woord. Wij kennen de schrijnende situatie van dit gezin en voelen met hen mee.

Wij ondersteunen het gezin via onze uitvoeringsorganisatie Wmo en het wijkteam van de gemeente. Het gezin kreeg diverse vormen van ondersteuning aangeboden, naast hulp vanuit algemene voorzieningen. Vanuit de Wmo is er gedurende langere tijd ruimhartig ondersteuning toegekend en gegeven. Er is geen verschil van inzicht met het gezin over het aantal uren ondersteuning dat nodig is. Wel over hoe deze ondersteuning vorm krijgt binnen de mogelijkheden.

Wij doen ons uiterste best het gezin te helpen met passende en voldoende ondersteuning. Om er zeker van te zijn dat wij hierbij zorgvuldig hebben gehandeld, laten wij een onafhankelijke derde partij naar deze zaak kijken.” Aldus de gemeente Maassluis.

Uitzending: (Op 6 minuut en 13 seconden komt het gezin uit Maassluis onder de aandacht.)

 

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *