5.2 C
Maassluis
dinsdag, april 23, 2024

Geestelijke of emotionele mishandeling: wat is het en wat kan je er tegen doen?

- Advertentie-

Het kleineren, intimideren of pesten van een persoon valt onder geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op. Die kunnen leiden tot psychische klachten.

Geestelijke mishandeling kan overal voorkomen: op het werk, op school, op de sportvereniging en ook thuis. Veel emotionele of geestelijke mishandeling komt voor in huiselijke kring. Bijvoorbeeld in een gezin, tussen partners of binnen een familie. Dan is er sprake van huiselijk geweld. Soms komt er ook lichamelijk geweld bij kijken.

Cyberpesten: online geestelijke mishandeling
Geestelijke of emotionele mishandeling komt ook online voor. Iemand pesten, kleineren of intimideren via e-mails, appjes of telefoontjes valt ook onder geestelijke mishandeling. Het gaat dan bijvoorbeeld om (cyber)pesten. Soms wordt bij geestelijke mishandeling ook met geweld gedreigd.

Tips
Slachtofferhulp Nederland heeft 4 tips bij geestelijke of emotionele mishandeling, om de onveilige situatie te verbreken.

  • Zoek een hulpverlener die u kan helpen om te gaan met uw situatie. Bijvoorbeeld de huisarts, een coach of een psycholoog.
  • Bent u afhankelijk van de persoon die u mishandelt? Bijvoorbeeld omdat u samen kinderen of een huis heeft of omdat het uw werkgever is? Breng in kaart op welke vlakken u afhankelijk bent en bespreek dit met een hulpverlener.
  • U kunt een verkennend gesprek met de politie aanvragen waarin u samen bespreekt welke risico’s u loopt en hoe u uw veiligheid bewaakt.
  • Grenzen aangeven is soms moeilijk als u zich geïntimideerd voelt. Een assertiviteitscursus kan helpen om duidelijker aan te geven wat u wel en niet wilt.

Bewijs verzamelen
Overweegt u aangifte te doen van geestelijke mishandeling? Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Bewaar appjes, sms’jes, mailtjes, brieven en voicemails van de dader en houd een dagboek bij van wat er op welk moment is gebeurd. Met het bewijs kan de politie stappen zetten om de mishandeling te stoppen. Het kan zijn dat er nog onvoldoende bewijs is voor aangifte. U kunt dan wel een verkennend gesprek met de politie aanvragen. Aldus Slachtofferhulp Nederland.

Wanneer is geestelijke mishandeling strafbaar?
Emotionele en psychische mishandeling is in Nederland niet apart strafbaar. Daders worden vooral vervolgd als het gebeurt in combinatie met fysiek of seksueel geweld. Toch biedt de wet wel aanknopingspunten om aangifte te doen. Kijk op de website van Slachtofferhulp Nederland voor bruikbare tips voor het doen van aangifte.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-