Edo Haan: ‘Er was snel en op tijd (medische) hulpverlening ter plaatse bij melding reanimatie in Maassluis’
In de gemeenteraad van dinsdagavond 23 maart werd door de politieke partij Forum voor Maassluis (FvM) vragen gesteld aan burgemeester Edo haan over het niet beschikbaar zijn van ambulances bij een melding reanimatie aan het Sparrendal in Maassluis.
Op vrijdagavond 19 maart om 19:07 uur kwam er een 112-melding binnen op de meldkamer. Er zou (mogelijk) sprake zijn van een reanimatie van een klein kind aan het Sparrendal in Maassluis. Nog geen 30 seconden later werden de brandweer en politie van Maassluis met spoed naar het adres van het slachtoffertje gestuurd.
Omdat er in de omgeving van het incident geen ambulance beschikbaar was, kon er niet direct een ambulance gealarmeerd worden. Pas ruim 3,5 minuut nadat de melding binnenkwam op de meldkamer, kon er een ambulance worden gealarmeerd uit de naastgelegen veiligheidsregio Haaglanden. Omdat hier sprake was van een mogelijke reanimatie van een kind werd ook een traumahelikopter gealarmeerd.
Politie en brandweer van Maassluis waren onwijs snel ter plaatse. Binnen enkele minuten nadat de melding binnenkwam, stonden er meerdere brandweerlieden en politiemensen bij het slachtoffertje. Er hoefde gelukkig niet gereanimeerd te worden.
Het Mobiel Medisch Team (MMT) was na 14 minuten bij de desbetreffende woning. De landelijke gestelde norm is 15 minuten, hierdoor is dus officieel gezien het medisch personeel op tijd ter plaatse. De ambulance kwam na zo’n 20 minuten (vanaf dat de melding binnenkwam) met spoed aanrijden.
Reactie van burgemeester Edo Haan:
”Helaas gebeuren er ook in Maassluis incidenten en ongelukken waarbij de hulpdiensten ingeroepen worden. Zo kwam er afgelopen vrijdagavond een melding binnen bij de meldkamer van de hulpdiensten van een mogelijke reanimatie in een woning aan het Sparrendal. Als er sprake is van een mogelijke reanimatie worden, naast de ambulancedienst, ook de politie, brandweer en burghulpverleners gealarmeerd.
In verband met het type melding werd in dit geval ook het Mobiel Medisch Team (MMT) met een traumahelikopter gealarmeerd. Zeer snel waren de hulpdiensten ter plaatse. De politie met meerdere eenheden en de brandweer binnen zes minuten. Ook de traumahelikopter met een trauma-arts en een verpleegkundige was binnen 14 minuten ter plaatse. De twee medici zijn door de politie naar de woning van het slachtoffer gebracht, zodat er zeer deskundige hulp bij het slachtoffer aanwezig was. Binnen was de politie ook al aanwezig bij het slachtoffer. In het geval van nood mogen zowel de politie als brandweer overgaan tot reanimatie. Al snel bleek dat het niet nodig was om over te gaan tot reanimatie, want het betrokken slachtoffer was volledig bij kennis.
Het was op dat moment druk bij de ambulancedienst met spoedmeldingen in de regio. In Maassluis geldt voor dit gebied het zogenaamde ‘burenhulp’, wat afspraken zijn met de regio Haaglanden. Op basis van deze afspraken heeft de meldkamer een beroep gedaan op de burenhulp en is een ambulance uit de regio Haaglanden ter plaatse gekomen. Omdat het betrokken slachtoffer weer geheel bij kennis was, hoefde het slachtoffer niet vervoerd te worden. Normaal komen er bij reanimatie twee ambulances, maar omdat het geen reanimatie betrof, is de tweede ambulance afbesteld. Er is bij deze situatie dan ook geen sprake geweest van onvoldoende hulpverlening. Sterker nog, mede door de komst van de traumahelikopter was er snel en op tijd hulp ter aanwezig. Kortom er was snel en adequaat hulpverlening ter plaatse. ”
Geen tweede ambulance
Burgemeester Edo Haan geeft in zijn reactie aan dat de tweede ambulance werd afbesteld. Dit is onjuist omdat er nooit een tweede ambulance is gealarmeerd bij deze melding. Er kon geen tweede ambulance gealarmeerd worden omdat er niets beschikbaar was in de omgeving.
Medische hulpverlening
Bij reanimaties komen ook de politie, brandweer en burghulpverleners ter plaatse. Zij kunnen indien nodig een reanimatie starten, alleen mogen zij -buiten het reanimeren om- geen verdere medische handeling verrichten, zoals het geven van zuurstof of medicatie. Dit mag alleen het medische personeel doen, hierdoor is het van belang dat er snel medici ter plaatse zijn. In dit geval duurde dat 14 minuten.
Indien de traumahelikopter niet beschikbaar had geweest, had het slachtoffer moeten wachten op de ambulance.