8.7 C
Maassluis
dinsdag, april 16, 2024

Dioxine vrijgekomen na brand afvalverwerker AVR, boeren geadviseerd vee binnen te houden

- Advertentie-

Bij de recente brand in AVR Afvalverwerking in Rozenburg, die van donderdagochtend tot zaterdagochtend heeft gewoed, is dioxine vrijgekomen. Dat heeft GGD Rotterdam-Rijnmond vandaag gemeld. In reactie hierop worden omwonenden en mensen met boerenbedrijven in het effectgebied (zie afbeelding onderaan het artikel) dringend geadviseerd om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het binnenhouden van hun vee.

De roetdeeltjes met dioxine hebben zich met name verspreid over het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis. De Milieu Ongevallendienst van het RIVM heeft de afgelopen dagen onderzoek uitgevoerd in dit gebied, waaruit tussentijdse resultaten van de eerste metingen aangeven dat er een overmatige aanwezigheid van dioxinen op het grasland is geconstateerd.

“De overschrijding is dermate hoog dat er een kans is dat ook buiten dit gebied een overschrijding van de limieten plaats vindt. Er worden daarom aanvullende metingen in een deel van Midden Delfland gedaan om de situatie beter in beeld te krijgen”, aldus de GGD.

De GGD adviseert veehouders in het getroffen gebied om hun (melk)koeien binnen te houden. Voor inwoners van Maasland, Vlaardingen en Maassluis is het voorlopig afgeraden om eieren te consumeren van hobbykippen. Groenten en fruit uit eigen tuin kunnen wel worden gegeten, mits ze grondig zijn gewassen of geschild voordat ze worden geconsumeerd.

“Dioxinen kan je binnen krijgen via je voedsel. Als je lange tijd voedsel eet met grotere hoeveelheden dioxinen, kan dit effect hebben op je gezondheid”, aldus GGD Rotterdam.

De veehouders in het gebied op het kaartje krijgen het dringende advies om (pluim)vee in de stal te zetten of in de hokken binnen te plaatsen. (Bron: Gemeente Maassluis)
-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-