5.2 C
Maassluis
dinsdag, april 23, 2024

Celstraffen tot 3 jaar voor daders die hoogbejaarde vrouwen bestalen bij reeks babbeltrucs

- Advertentie-

Ongeveer 10 bejaarde vrouwen, waaronder een 92-jarige alleenstaande vrouw in Maassluis, zijn in een periode van drie maanden slachtoffer geworden van een babbeltruc. De verdachten sloegen toe in onder andere Maassluis, Rotterdam, Spijkenisse en Krimpen aan den IJssel. De twee verdachten (een 34-jarige man en een 22-jarige vrouw) zijn door goed werk van de politie aangehouden en staan voor de rechter.

”De twee verdachten hebben zich in een periode van drie maanden samen schuldig gemaakt aan een reeks van ten minste negen diefstallen uit woningen door middel van een babbeltruc en één poging daartoe. Zij hebben hiervoor steeds alleenstaande vrouwelijke slachtoffers op (ver gevorderde) leeftijd uitgekozen”, aldus de rechter.

Op 6 juni dit jaar was een 92-jarige vrouw uit Maassluis het slachtoffer. De vrouwelijke verdachte belde die dag aan bij de woning in Maassluis en deed zich voor als de thuiszorg. De 92-jarige vrouw dacht dat deze vrouw haar kwamen helpen, maar dat bleek helaas niet het geval. De vrouw hield de bejaarde vrouw aan de praat. Op dat moment kon de tweede verdachte onopgemerkt de woning insluipen en daar ongemerkt geld, sieraden of andere duren spullen meenemen.

Laf
De rechtbank acht het bijzonder kwalijk dat de twee verdachten bij het plegen van deze feiten doelbewust kwetsbare slachtoffers hebben uitgekozen, die vanwege hun leeftijd vaak in toenemende mate van de zorg van anderen afhankelijk zijn.

”Van deze afhankelijkheidspositie hebben de verdachten op een laffe manier misbruik gemaakt. Dat de gevolgen voor de slachtoffers zeer ingrijpend zijn, blijkt uit de aangiften en de verklaringen die door of namens hen ter zitting zijn afgelegd. De slachtoffers voelen zich zonder uitzondering angstig, aangetast in hun veiligheidsgevoel en hebben mede door toedoen van de verdachte voor hen dierbare, onvervangbare voorwerpen met vaak grote emotionele waarde verloren. Ook is hun vertrouwen in de medemens aangetast en hebben zij nog dagelijks te kampen met de nadelige en ingrijpende gevolgen van de bewezen delicten”, aldus de rechter.

Straf
De rechtbank veroordeelt de 34-jarige mannelijke verdachte tot 3 jaar celstraf. De medeverdachte, de 22-jarige vrouw, heeft een celstraf van 28 maanden opgelegd gekregen, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moeten de verdachte duizenden euro’s schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De verdachten moeten de 92-jarige vrouw uit Maassluis een schadevergoeding van 6.000 euro betalen.

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-