Vlaardingen

Cel en taakstraf na belaging van beste vriend: ‘Leven van slachtoffer werd volledig bepaald door de verdachte’

Een man is veroordeeld voor 124 dagen cel, waarvan 120 voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur voor het belagen en vernederen van zijn voormalig beste vriend in Vlaardingen. Ook heeft de veroordeelde man zich schuldig gemaakt aan identiteitsfraude. De man heeft zijn voormalig beste vriend namelijk aangemeld op twee homodatingwebsites.

Belaging
Uit de door het slachtoffer afgelegde verklaringen blijkt dat het leven van het slachtoffer volledig werd bepaald door de verdachte als gevolg waarvan het slachtoffer niet meer in staat was zich aan de situatie te onttrekken. Het slachtoffer was onvoldoende weerbaar en werd onder druk gezet door de verdachte. De verdachte zei tegen het slachtoffer dat hij hem gaat mishandelen of seksueel getinte foto’s van het slachtoffer zou verspreiden, als het slachtoffer niet doet wat hij zegt. 

Zo moest het slachtoffer van de verdachte meermalen nachtenlang lopen op te kleine schoenen, ondanks de pijn aan met name zijn voeten, werd het slachtoffer daarin gecontroleerd door het door middel van foto’s verslag moeten doen en moest hij meermalen strafregels schrijven. ”De verdachte heeft door zijn handelen  (dat sadistische trekken vertoont) het slachtoffer langdurig vernederd en op zeer indringende wijze inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Als gevolg hiervan is het slachtoffer (zowel lichamelijk als geestelijk) volkomen uitgeput geraakt”, aldus het gerechtshof in Den Haag.

”Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat de verdachte zich op het standpunt blijft stellen dat slechts sprake was van plagerijtjes dan wel geintjes tussen twee beste vrienden. Deze gestelde wederkerigheid is het hof op geen enkele wijze gebleken. De verdachte lijkt voorts enkel oog te hebben voor de nadelige gevolgen voor zichzelf ten gevolge van deze strafzaak”, aldus de rechter.

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat de verdachte zich op het standpunt blijft stellen dat slechts sprake was van plagerijtjes tussen twee beste vrienden

Homodatingwebsites
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan identiteitsfraude door twee nepprofielen van het slachtoffer op homodatingwebsites aan te maken. Door zo te handelen heeft de verdachte herhaaldelijk een ontoelaatbare inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer.

Witwassen
Tot slot heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan witwassen van een aanzienlijk geldbedrag waarover hij ten gevolge van de belaging van het slachtoffer kon beschikken. ‘De verdachte heeft zich kennelijk slechts laten leiden door eigen financieel gewin en geen oog gehad voor de schadelijke gevolgen voor het slachtoffer’, aldus de rechter.

Het slachtoffer heeft aangegeven graag nog een contactverbod te hebben met de verdachte. Het slachtoffer had en heeft het nog erg moeilijk met deze zaak, ‘Hier verschijnen in de rechtszaal is te confronterend voor het slachtoffer’, aldus de advocaat-generaal.

Veroordeling 
De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 124 dagen, waarvan 120 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De verdachte krijgt een geheel onvoorwaardelijke taakstraf van 240 uur. Ook krijgt de verdachte een contactverbod met het slachtoffer.

Lees ook:

More in:Vlaardingen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *