7.8 C
Maassluis
vrijdag, april 19, 2024

Burgemeester sluit woning van loodgieter opnieuw, beveiliging heeft al 250.000 euro gekost

- Advertentie-

“Nog steeds tasten we in het duister over de oorzaak van de explosies”, dat zegt burgemeester Bert Wijbenga over de explosies bij de loodgieter in Vlaardingen. Hij heeft besloten dat na de explosie van woensdag- op donderdagnacht, de woning van de loodgieter opnieuw wordt gesloten.

De woning was al eerder gesloten, maar die sluiting werd opgeschort voor de vrouw van de loodgieter en hun kinderen. Gisteren is de driehoek, dat bestaat uit de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie, bijeen gekomen om over de explosie te praten. Daarin is onder meer afgesproken dat er extra gesurveilleerd wordt bij de panden van de loodgieter.

Ook wordt het rechercheteam uitgebreid met meer mensen, en wordt er volop onderzoek gedaan naar degene die opdracht geeft tot de explosies. Daarnaast blijft de wijk Park Hooglede een veiligheidsrisicogebied waar mensen gefouilleerd mogen worden. Ook blijft er cameratoezicht.

“Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd”, zegt de burgemeester. “Het feit dat dit niet zomaar op te lossen is, maakt het extra frustrerend. Nog steeds tasten we in het duister over de oorzaak van de explosies. Ik begrijp de boosheid en angst van de bewoners. We blijven al het mogelijke en redelijke doen om de onderste steen boven te halen. Dit moet stoppen!”

De politie hield woensdagavond nog twee verdachten aan voor de woning van de loodgieter. Ook namen agenten een auto in beslag. Er wordt nog onderzocht wat het tweetal van plan was. “Deze verdachten zitten voor langere tijd vast”, zegt de burgemeester.

Tekst gaat verder onder de foto.

Explosies

In Schiedam zijn recent explosies geweest bij de huizen van drugscrimineel René F. Deze explosies worden meegenomen in het onderzoek naar de explosies bij de loodgieter. “Naast de preventieve maatregelen die we inzetten, moeten de oorzaak en de opdrachtgever van deze explosies duidelijk worden. Pas dan kunnen we gericht iets doen. Als gemeente doen we dan ook opnieuw een beroep op politie en justitie om de onderste steen boven te halen.”

Loodgieter Ron van Uffelen, die nu al 12 keer doelwit is geweest van explosies, zegt nog altijd dat hij geen idee heeft waarom hij het doelwit is.

Kosten

Bij de panden van de loodgieter stond sinds december een particulier beveiligingsbedrijf, dat werd ingehuurd door de gemeente. De beveiligers hielden van 19.00 uur in de avond tot 07.00 uur in de ochtend toezicht. Deze beveiligers werden afgelopen maandag afgeschaald, volgens de burgemeester kon het niet oneindig zo doorgaan. Het inhuren van deze beveiligers heeft de gemeente inmiddels al zo’n 250.000 euro gekost.

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-