App ‘Signal’ speelt belangrijke rol in contact tussen drugscriminelen in Maassluis
De app ‘Signal’ speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen criminelen. De app is ook gebruikt om de drugstransport met een vrachtwagen met 743 kilo cocaïne naar Maassluis te regelen, dat blijkt uit stukken van de rechtbank.
De app betreft een applicatie om versleutelde berichten mee te versturen. De app ‘Signal’ heeft (net als WhatsApp) een end-to-end-encryptie. Op het moment dat jij een bericht verstuurt via WhatsApp, wordt dat op jouw telefoon versleuteld. Dan gaat het naar internet, naar een server van WhatsApp. Vervolgens stuurt de server een bericht naar de andere telefoon. De telefoon van die ander haalt het bericht op. En dan is het ontsleuteld. Dit allemaal gebeurt in nog minder dan een seconde. Het bericht is alleen door de verzender en ontvanger te lezen. Dus niet door WhatsApp, niet door Facebook, niet door jouw provider en niet door de overheid. Toch kunnen opsporingsdiensten verstuurde berichten achterhalen, hoe komt dat? Wij leggen het je uit.
WhatsApp heeft ook een end-to-end-encryptie, maar toch zien criminelen de applicatie ‘Signal’ als veiliger. Dat komt omdat er achter de app Signal geen groot bedrijf zit, zoals WhatsApp wordt beheerd door Facebook. Zo is de ‘weg’ die het versleutelde bericht aflegt een stuk kleiner. En daardoor moeilijker te onderscheppen. WhatsApp/ Facebook maken in de cloud (iCloud of Google Drive) back-ups van je verstuurde berichten die niet zijn versleuteld. Opsporingsdiensten kunnen als het moet met gemak bij die verstuurde berichten komen. De app ‘Signal’ maakt geen back-ups, hierdoor is het voor de politie moeilijker om deze berichten te achterhalen.
WhatsApp heeft ook een end-to-end-encryptie, maar toch zien criminelen de applicatie ‘Signal’ als veiliger
Criminelen maken ook veelvuldig gebruik van de bekende PGP-telefoons. PGP staat voor ‘Pretty Good Privacy’ en beschrijft de beveiligingsmethode van veel smartphones die door misdadigers werden gebruikt. Ieder bericht wordt bij het versturen veranderd in een wirwar van letters en cijfers, die alleen met een geheime sleutel leesbaar gemaakt kan worden.
Die geheime sleutel bestaat uit twee codes die je vooraf maakt in een speciale software. Eén daarvan is een publieke sleutel, die je met iedereen kunt delen met wie je wil chatten. De tweede code mag je aan niemand geven. Die gebruik je om de ‘wirwarberichten’ voor jou weer leesbaar te maken.
Toch lukt het de politie om de PGP-berichten mee te lezen en te onderscheppen. Hoe kan dat? Dat komt omdat de politie soms via een ‘omweg’ binnen de server kan komen of de software zelf ontwerpt. Zo maakte de politie in een onderzoek elders in het land een software voor criminelen. Criminelen dachten dat het een betrouwbare software was en gingen de software gebruiken voor het maken van hun codes. Hierdoor had de politie de codes in handen en kon de politie meelezen met de berichten.
Drugstransport naar Maassluis
De app ‘Signal’ wordt veel gebruikt in de communicatie tussen drugs-criminelen en dealers in Maassluis. Uit stukken van de rechtbank blijkt dat er via de app ‘Signal’ ook opdracht werd gegeven om 742 kilo cocaïne vanuit de Rotterdamse haven te vervoeren naar een loods aan de Zwarte Zee in Maassluis.

▲Foto bij het onderzoek na de inval in de loods in Maassluis. (Foto: 112Maasmedia)
In de periode van 22 juli tot en met 4 augustus 2020 had een drugsverdachte veelvuldig contact gehad via de app Signal over het te verrichten drugstransport naar Maassluis. De verdachte kreeg op 1 augustus 2020 bericht dat het transport daadwerkelijk zou gaan plaatsvinden en wanneer. Hij overlegde daar vervolgens over met een medeverdachte en nam daarna de opdracht aan.
De verdachte heeft vervolgens meerdere handelingen verricht die nodig waren voor de uitvoering van dit transport. Hij stond in nauw contact zijn opdrachtgever(s) en gaf de benodigde gegevens voor het ophalen van de container van het haventerrein door aan een andere medeverdachte . Op 2 augustus 2020 in de avond vond er een ontmoeting plaats tussen de verdachte, een medeverdachte en één (van de) opdrachtgever(s) om zaken te kunnen “afstemmen”. Later op de avond spraken de verdachte en de medeverdachte nog een keer samen af. De verdachte nam hierbij steeds het initiatief. De verdachte heeft vervolgens de huur van de vrachtauto met oplegger geregeld, om de honderden kilo’s drugs van het haventerrein te halen.
De verdachte had ook de werkschoenen en een hesje voor de medeverdachte geregeld. Deze lagen gereed bij de Heijplaat en de medeverdachte heeft deze daar opgehaald. Gedurende de tijd dat de 29-jarige verdachte onderweg was naar de Maasvlakte en op het terrein van de ECT-Terminal was, onderhield de verdachte het contact met een andere medeverdachte. Hij gaf de ontwikkelingen met betrekking tot de container door, checkte hoe de rit verliep en stuurde de medeverdachte ook aan.
De verdachte stuurde die dag om 09:40 uur een afbeelding van een zogenaamde encrypted chat op een andere telefoon. In die chat werd om 9:27 uur gezegd dat de bak net gelost was en dat de pincode zo zou komen. Daarna gaf de verdachte nogmaals aan dat er gelost was en dat ze op de pincode wachtten. Om 11:06 uur stuurde de verdachte een bericht aan de medeverdachte met de tekst: “Oké hij mag er uit. Kijk hoe hard je kan straks is die weg.” Daarna belde hij de medeverdachte en vervolgens stuurde hij medeverdachte een foto van een notitie op een andere telefoon, met het containernummer, de pincode en overige gegevens met betrekking tot de container.
Om 13:02 uur stuurde de verdachte een bericht aan de medeverdachte waarin stond: “Hij is nu met mij. We zijn die kant bij jou ok.” De medeverdachte stuurde hem daarna een bericht dat hij bijna binnen was, gevolgd door een foto die was gemaakt bij het gebouw op de ECT Delta. Bij dit gebouw heeft hij zich middels de pincode aangemeld en daarna ontving hij een routeplan voor op de terminal. De verdachte gaf hem om 13:22 uur de opdracht om een foto te maken van de bon met het routeplan en die aan hem door te sturen. Vervolgens gaf de verdachte aan de medeverdachte door dat het afleveradres was gewijzigd en dat hij naar een loods in Maassluis moest rijden.

▲ De partij aangetroffen cocaïne. (Foto: Openbaar Ministerie Rotterdam)
De medeverdachte werd op dat moment aangehouden. Hierdoor kreeg de verdachte geen contact meer met de medeverdachte. De verdachte heeft ook meerdere keren contact opgenomen met de verhuurder van de vrachtwagen in Heerlen met het verzoek om de locatie van de vrachtwagen aan hem door te geven. Uiteindelijk werd ook de verdachte aangehouden en deed de politie samen met de Douane een inval in de loods aan de Zwarte Zee in Maassluis. Na de inval werd de loods grondig doorzocht en werden er diverse spullen veiliggesteld.
De verdachte werd naar eigen zeggen na de mislukte actie bedreigd door zijn opdrachtgevers. ”Dat hij achteraf werd bedreigd, omdat een aantal anderen dachten dat zij door de verdachte en medeverdachte geript waren, is op zich goed mogelijk, maar doet niet af aan genoemd bewijs. Ook wordt hierbij in aanmerking genomen dat de verdachte na de mislukte uithaal de app Signal met alle chatberichten van zijn telefoon heeft verwijderd, hetgeen is aan te merken als een verhullingshandeling.” Zo stelde de rechtbank eerder dit jaar over het onderzoek. De verdachte is eerder dit jaar uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.
De app ‘Signal’ speelt ook in andere drugszaken een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat de app wordt gebruikt tussen dealers en de ‘grote jongens’.
- Beeld: JBmedia en 112Maasmedia