Aanrijtijden van ambulances naar spoedmeldingen in Maassluis zijn slecht: ‘Ruim kwart van de ambulances te laat’
Uit cijfers van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond blijkt dat de aanrijtijden van ambulances naar spoedmeldingen (A1) in Maassluis slecht zijn. 112Maasmedia onderzocht de cijfers van de aanrijtijden van de ambulancezorg in Maassluis, ook vertelt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in dit item meer over de aanrijtijden.
Norm
De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft een norm opgesteld. Die norm stelt dat in 95% van alle meldingen de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse is. Echter zit Maassluis ver onder deze norm.
Aanrijtijden
Er waren in maart 91 spoedmeldingen in Maassluis voor de ambulancezorg. In die maand was in 72,5% van de spoedmeldingen in Maassluis de ambulance er binnen 15 minuten. In de overige 27,5%Â (ruim een kwart van de meldingen) duurde het dus langer dan 15 minuten voordat er een ambulance ter plaatse was, dit terwijl er in alle gevallen sprake was van een spoedmelding. Daarnaast zit Maassluis dus met ruim 20% onder de norm van 95%. Spoedmeldingen zijn bijvoorbeeld meldingen van iemand zonder ademhaling, hevige bloedingen, bewusteloos persoon enz.
Niet alleen in maart wordt de norm in Maassluis niet gehaald. Ook in alle voorgaande maanden haalt Maassluis de 95% ruimschoots niet. 112Maasmedia kon de cijfers terugkijken tot en met januari 2017. In alle maanden tussen januari 2017 tot en met maart 2022 is de norm van 95% in Maassluis niet gehaald. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond geeft aan dat Maassluis inderdaad ‘achterblijft in de A1-prestaties’ (A1 zijn spoedmeldingen).
‘De meldkamer ambulancezorg spant zich tot het uiterste in om met de beschikbare capaciteit goede zorg te leveren. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarbij op piekmomenten de zorgvraag groter is dan het aantal beschikbare ambulances’, zo vertelt de woordvoerster van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) aan 112Maasmedia.
Er kunnen zich echter situaties voordoen waarbij op piekmomenten de zorgvraag groter is dan het aantal beschikbare ambulances
Ambulancepost
Maassluis had een ambulancepost, echter is deze ambulancepost jaren terug komen te vervallen. Ambulances komen dus vanuit buiten Maassluis. Waarom is de ambulancepost in Maassluis weggegaan? Wij vroegen het aan de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
”De spreiding van de ambulanceposten over de regio is gebaseerd op een optimalisatie van de beschikbare ambulancecapaciteit in relatie tot het te verwachten ritaanbod en een rijtijdenmodel. Hierbij maken de ambulancevoorziening en de zorgverzekeraars een risico-inschatting en kiezen zij voor die locaties in hun regio waarbij de kans het grootst is dat er een vraag naar spoedeisende ambulancezorg komt. Uitgangspunt is dat bij spoedritten de dichtstbijzijnde ambulance de ritopdracht krijgt. Tegelijkertijd zijn met de buurregio’s afspraken gemaakt over zogenoemde ‘burenhulp’, zodat indien nodig ook ambulances van buurregio’s ingezet kunnen worden. Als onderdeel van deze ontwikkeling is de postlocatie Maassluis in 2005 komen te vervallen”, aldus de woordvoerster van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aan 112Maasmedia.
Uitgangspunt is dat bij spoedritten de dichtstbijzijnde ambulance de ritopdracht krijgt
Snel zorg bij hartinfarct
‘Tegenwoordig geldt dat, als de meldkamer bij een alarmering concludeert dat er sprake kan zijn van een hartinfarct, naast de ambulance ook de politie, brandweer en burgerhulpverlening wordt gealarmeerd. In zo’n situatie kan de eerste hulpverlener ter plaatse de nodige zorg verlenen’, aldus de veiligheidsregio aan 112Maasmedia.
Oplossing
Maassluis ligt duidelijk ver onder de norm. Maar wat is de oplossing daarvoor om de aanrijtijden te verbeteren? ”De postlocaties en de spreiding van de diensten over de locaties worden regelmatig door ons geëvalueerd en op basis hiervan bijgesteld. Met de zorgverzekeraars is afgesproken dat de spreiding van opkomst- en postlocaties in 2022 door Ambulance Rotterdam-Rijnmond (ARR) opnieuw tegen het licht gehouden zal worden. Hierbij zullen ook ontwikkelingen in de infrastructuur, zoals de komende aanleg van de Blankenburgverbinding en de nieuwe snelweg tussen de A16 en de A13, worden meegenomen.
Bovendien zal de bestaande opkomstlocatie van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (ARR) in Rotterdam-Noord (Brugwachter) op termijn moeten verdwijnen in verband met de herontwikkeling van dit gebied. In dit traject is vanzelfsprekend aandacht voor gebieden waarin de A1-prestaties achterblijven, zoals de gemeente Maassluis”, aldus de VRR aan 112Maasmedia.