8.7 C
Maassluis
dinsdag, april 16, 2024

Aanhoudingen voor fraude met inburgeringsgelden in Maassluis en Rotterdam

- Advertentie-

De Recherche Inspectie SZW heeft eerder deze week twee verdachten, eigenaren van een taalschool, aangehouden en drie panden doorzocht in Rotterdam en Maassluis. De twee mannen worden onder andere verdacht van valsheid in geschrift en misbruik van overheidsgeld dat bedoeld was voor inburgeringsonderwijs. Er is beslag gelegd op administratie, computers, telefoons en banktegoeden.

Verdachten zouden valse facturen en valse verklaringen over deelname aan cursussen hebben ingediend. Zo zouden er urenverklaringen zijn afgegeven zonder dat is gecontroleerd of de inburgeraar bij de lessen aanwezig is geweest en zouden er niet gevolgde lessen zijn gefactureerd en bij DUO gedeclareerd. De taalschool zou cursisten cadeaubonnen en geld hebben verstrekt. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In Nederland is het verplicht om als immigrant binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen te doen. Taalscholen kunnen de immigrant helpen met onderwijs om de verschillende onderdelen van dit examen te halen. Voor het betalen van eventueel te volgen lessen kunnen de inburgeraars een lening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van maximaal € 10.000,- aanvragen. De taalscholen dienen de facturen in bij DUO en deze betaalt vervolgens de scholen uit als de taalschool een keurmerk van Blik op Werk (BOW) heeft.  Asielmigranten hoeven de lening niet terug te betalen als zij op tijd slagen voor het inburgeringsexamen.

Verdachten werden vandaag voorgeleid aan de rechter commissaris te Rotterdam en zijn voor 14 dagen gehouden.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-