11.1 C
Maassluis
donderdag, september 12, 2024

6,4% van de jongeren in Maassluis heeft grote kans om in de drugscriminaliteit te belanden

- Advertentie-

In de gemeente Maassluis hebben 360 jongeren tussen de 8 en 23 jaar een grote kans om in de drugscriminaliteit te belanden. Dat blijkt uit cijfers van Zicht op Ondermijning. Zicht op Ondermijning doet in opdracht van overheden data-onderzoek naar criminele ondermijning en bekeek in hoeverre jongeren overeenkomsten hebben met het profiel van drugsverdachten die in aanraking zijn geweest met de politie.

Het gaat om 6,4 procent van alle jongeren in de gemeente Maassluis die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit de belanden. Dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland. In de wijk Taanschuurpolder is de problematiek van hoogrisicojongeren het hoogst. 8,8 procent van de jongeren heeft veel kenmerken die overeenkomen met drugsverdachten en zijn dus potentiële jonge aanwas voor crimineel gedrag. In totaal wonen er volgens de berekening van Zicht op Ondermijning 40 hoogrisicojongeren in Taanschuurpolder.

Het is echter niet de wijk waar ook in totaal de meeste jongeren wonen met een hoog risico. Dat is Burgemeesterswijk, met 90 hoogrisicojongeren. Echter wonen daar meer jongeren, waardoor het percentage hoogrisicojongeren lager is dan Taanschuurpolder.

Regio
Maassluis scoort met 6,4% een redelijk hoge score en zit daarmee boven het landelijk gemiddelde. Buurgemeente Midden-Delfland scoort een percentage van 3,5% en is dus aanzienlijk lager dan Maassluis. Het Westland scoort 4% en zit daarmee ook ver onder het percentage van Maassluis.

Maassluis scoort samen met Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam het hoogst in de regio. Maassluis scoort bijna even hoog als Den Haag, met een percentage van 6,7%.

Voorkomen
Hulpverlening en begeleiding zal moeten voorkomen dat jongeren het verkeerde pad op gaan. Zo kan vroegtijdig signaleren van risicojongeren helpen om te voorkomen dat jongeren in het drugscircuit belanden. Op die manier kan er hulp aangeboden worden aan risicojongeren.

Criminoloog Robby Roks zegt tegen RTLnieuws: “Jongerenwerk en buurtwerk zijn de afgelopen tien jaar wegbezuinigd uit de wijken waar dat wel echt noodzakelijk was. Maar er is meer voor nodig, zoals het wegwerken van de structurele ongelijkheden. Als we daar niet bovenop zitten, is het dweilen met de kraan open. Bij professionals is de vrees aanwezig dat dan ook de nieuwe Taghi’s opstaan.”

In april dit jaar heeft minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz 82 miljoen euro uitgetrokken om nieuwe generaties drugscriminelen in probleemwijken te voorkomen. Minister Weerwind van Rechtsbescherming trekt daar nog eens 61 miljoen euro extra voor uit.

Hoe kun je bepalen wie risico loopt om in de drugscriminaliteit te belanden?
Daarvoor kijken onderzoekers van Zicht op Ondermijning naar de kenmerken en omstandigheden van echte drugsverdachten. Ze tellen rond de veertig kenmerken mee, zoals Halt-straffen op jonge leeftijd, speciaal onderwijs voor moeilijk lerende of moeilijk opvoedbare jongeren, voortijdig schoolverlaten, schuldsanering, veroordeelde familieleden en omstandigheden in de wijk. Vervolgens worden de factoren gewogen en rolt daar een risicofactor uit. Degenen met de hoogste score worden beschouwd als hoogrisicojongeren. Zicht op Ondermijning kijkt niet verder dan wijkniveau, zodat de scores niet herleidbaar zijn tot personen.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-