17.4 C
Maassluis
donderdag, juli 25, 2024

59-jarige man uit Vlaardingen vrijgesproken voor betrokkenheid bij drugslab in Lunteren

- Advertentie-

De rechtbank heeft een 59-jarige Vlaardinger en een 61-jarige Rotterdammer vrijgesproken voor betrokkenheid bij een drugslab in Lunteren. Een 62-jarige man uit Lunteren werd wel veroordeeld voor het medeplegen van het aanwezig hebben en het produceren van amfetamine, het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van amfetamine én het aanwezig hebben van verschillende medicijnen zonder vergunning. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 50 maanden en een geldboete van 60 duizend euro. De rechtbank spreekt de 59-jarige man uit Vlaardingen en een 61-jarige man uit Rotterdam vrij, omdat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is voor een veroordeling.

Op 19 december 2021 trof de politie in Lunteren in en rondom de woning van de 62-jarige man tijdens een inval meerdere synthetische grondstoffen aan in een bakwagen. Op het terrein trof de politie zo’n 75 kilo amfetamine en 90 liter amfetamineolie aan. Daarnaast werden verschillende spullen en stoffen aangetroffen die nodig zijn bij de productie van synthetische drugs. Uit onderzoek bleek dat het aangetroffen drugslab goed was voor een productie van ruim 6 tot 7 miljoen pillen waarin amfetamine is verwerkt.

Veroordeling 62-jarige man
Volgens de advocaat van de man had de man de op zijn perceel aangetroffen goederen opgekocht uit een oude loods en deze hadden volgens hem niets te maken met een drugslab. Daarnaast stelde de advocaat dat de man niet betrokken was met wat zich in de bakwagen afspeelde en dat deze door een ander werd gebruikt. De rechtbank verwerpt dit verweer. Op het moment van ontdekken was de in de bakwagen staande vriezer in werking en stond 1 van de 2 aanwezige elektrische kachels aan. De betrokkenheid van de man hierbij volgt onder andere uit de aanwezigheid van zijn DNA-sporen op het ademgedeelte aan de binnenzijde, de trekkoorden van een halfgelaatsmasker én op een handschoen die zijn aangetroffen in de bakwagen.

Handel in drugs houdt criminaliteit in stand
Het is algemeen bekend dat synthetische drugs en verdovende middelen in het algemeen zeer schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Amfetamine heeft bovendien een sterk verslavende werking. Ook zijn grote risico’s verbonden aan het opslaan en het bewerken van de chemicaliën in een illegaal drugslab, zoals brand- en ontploffingsgevaar en het vrijkomen van giftige en bijtende dampen.

Ook gaat de productie van en de handel in harddrugs gepaard met vele andere vormen van criminaliteit die de man door zijn handelen mede in stand hield. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. De rechtbank houdt in negatieve zin rekening met het strafblad van de man; hij is eerder veroordeeld voor drugsdelicten.

Strafbepaling
De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 50 maanden passend voor een drugslab van deze omvang. Op deze straf wordt het voorarrest in mindering gebracht. Daarbij moet de man een geldboete van 60 duizend euro betalen.

Vrijspraak medeverdachten
Er waren ook verdenkingen van betrokkenheid bij het drugslab tegen 2 andere mannen. Op basis van het dossier ontbreekt het wettig en overtuigende bewijs dat de aanwezige drugs zich binnen het bereik van de mannen bevonden. Daarbij blijkt uit het dossier niet dat zij een wezenlijke of significante bijdrage leverden aan het produceren van amfetamine op het perceel in Lunteren of dat zij daarbij opzettelijk behulpzaam waren. 

Het aantreffen van DNA op een verplaatsbaar object waarop later ook sporen van drugs zijn aangetroffen, levert weliswaar een verdenking in hun richting op, maar is onvoldoende om aan te nemen dat zij bij de productie of het beschikken over de grondstoffen een rol als (mede)pleger of medeplichtige vervulden. De rechtbank spreekt de mannen daarom vrij.
-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-