40-jarige Maassluizer veroordeeld voor 9 jaar cel na ripdeal
Een 40-jarige man uit Maassluis is woensdag 3 maart veroordeeld voor een celstraf van negen jaar, voor betrokkenheid bij een ripdeal in een parkeergarage in Amsterdam-Oost.
Een 27-jarige man uit Almere had in juni 2019 een afspraak met een man voor de verkoop van wiet in een parkeergarage in Amsterdam-Oost. Bij de afspraak werd de Almeerder beroofd door drie gewapende mannen (waaronder de man waarmee hij had afgesproken). De Almeerder werd met een machinepistool in zijn arm geschoten, de drie mannen gingen er vandoor met zeven kilo hennep uit de auto van het slachtoffer.
Politie onderzoek
De Politie startte een onderzoek naar de ripdeal. In het politieonderzoek kwamen twee telefoonnummers naar boven. De politie peilde beide nummers uit. Op 15 juni 2019 om 14.55 uur, dus rond het tijdstip van de ripdeal, peilden beide nummers uit nabij de plaats delict. Na het delict is één van de telefoonnummers direct niet meer in gebruik.
Uit onderzoek door de politie blijkt dat dit nummer in het toestel zit met een IMEI-nummer dat nog in gebruik is en waar een nieuw telefoonnummer in zit. Dit nieuwe telefoonnummer straalde regelmatig zendmasten in Maassluis aan. Op basis hiervan heeft de politie vastgesteld dat de gebruiker van dit nummer in Maassluis verbleef.
Tijdens het observeren van dit adres werd een op dat moment onbekende man gezien. Daarnaast werd ook gezien dat de medeverdachten van de ripdeal, in een auto zaten die voor de deur van de woning geparkeerd stond. Politiemensen zagen tijdens de observatie dat wanneer de onbekende man zich in zijn auto voortbewoog, de telefoon met daarin het nieuwe nummer mee bewoog . Op basis van deze informatie is de onbekende man staande gehouden en bleek hij verdachte te zijn. Verdachte gaf als telefoonnummer op het nieuwe telefoonnummer op.
Doorzoeking woning
Bij de doorzoeking van de woning van verdachte is in een Louis Vuitton tas een simkaart aangetroffen van het nummer die werd gebruikt voor de ripdeal. De Maassluizer heeft over deze simkaart eerder verklaard dat hij deze via Marktplaats had gekocht. Op de terechtzitting heeft hij echter verklaard dat hij de simkaart van een vriend heeft gekregen. De wisselende verklaringen van de Maassluizer op dat punt acht de rechtbank niet geloofwaardig.
Verdachte heeft pas op de zitting zijn verklaring – tot twee keer toe – gewijzigd en het is daarnaast niet meer mogelijk om onderzoek naar de overdracht van de simkaart te doen, omdat de Maassluizer pas in zo een laat stadium met deze verklaring komt. Â
Opname vertrouwelijke communicatie (OVC-gesprekken)
De politie luisterde mee met een gesprek in het cellencomplex van de Maassluizer en een andere verdachte. In dit gesprek werd ook gesproken over het delict en de betrokkenheid van de Maassluizer daarbij. Er werd onder meer gesproken over het wegdoen van telefoons en dat de politie door de telefoons kunnen zien dat de verdachten bij elkaar waren.
Ook zeiden de twee verdachten dat ze zich op hun zwijgrecht gaan beroepen omdat het anders niet goed gaat komen. Tevens werd er gesproken over een andere verdachte uit België en of ze hem ook hebben gepakt. Met deze bewijsstukken concludeert de rechtbank in Amsterdam dat de ripdeal is uitgevoerd door drie personen en dat de Maassluizer één van deze personen was.