De brand bij The Score
Maassluis

17-jarige Maassluizer vrijgesproken voor brandstichting bij ‘The Score’ in Maassluis

Een 17-jarige Maassluizer is door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken voor de brandstichting bij restaurant The Score aan het Dennendal in Maassluis. Op 31 december 2019 omstreeks 23.45 uur werd de brand aangestoken.

Op camerabeelden is te zien hoe een (jonge)man de ruit van het restaurant verbreekt en vervolgens vuurwerk naar binnen gooit. Pas ruim een half uur later, op 1 januari 2020 om 00.22 uur, werd de brand ontdekt en werden de hulpdiensten opgeroepen.

Naar aanleiding van de brandstichting verspreidde de politie camerabeelden. Hierop werd een toen 15-jarige jongen uit Maassluis aangehouden, inmiddels in de jongen 17.

Bewijs
Op de camerabeelden van de brandstichting is te zien dat degene die de brand heeft gesticht een groen vest aan had en zwarte schoenen met een witte streep droeg. Zo’n vest en zulke schoenen zijn bij een doorzoeking van de woning bij de verdachte thuis aangetroffen. De telefoon van de verdachte is rond het tijdstip van de brandstichting ook aangestraald in de buurt van lounge restaurant The Score, waar brand is gesticht.

Bovendien is door een medewerker van The Score verklaard dat zij hebben gehoord dat de verdachte degene is geweest die de brand heeft gesticht. Daar komt nog bij dat in een tapgesprek tussen de verdachte en zijn broer is te horen dat zij over de brand spreken en ‘dat men weet dat hij het is’.

Daar komt nog bij dat in een tapgesprek tussen de verdachte en zijn broer is te horen dat zij over de brand spreken en ‘dat men weet dat hij het is’

In het dossier bevindt zich ook een getuigenverklaring van medewerkster van restaurant The Score. Zij heeft verklaard dat zij op de camerabeelden de persoon die de brand sticht direct herkende als de jongen die vaker in The Score komt. Het is de jongen die verdacht wordt van deze brandstichting.

Deze persoon draagt altijd een zelfde groene jas en heeft dezelfde schoenen aan. Ook herkent zij hem aan zijn bouw en postuur. De getuige heeft van haar baas gehoord dat deze persoon dezelfde dag ook in The Score zou zijn geweest.

De rechtbank is van oordeel dat ook deze verklaring onvoldoende bruikbaar is voor het bewijs, omdat de rechtbank, zoals eerder overwogen, van oordeel is dat van de persoon die op de camerabeelden van de brandstichting te zien is, weinig specifieke kenmerken te zien zijn en ook een capuchon over zijn hoofd droeg. Deze beelden zijn dus niet geschikt voor een herkenning.

Ten slotte bevinden zich in het dossier tapgesprekken en een onderzoek naar de historische gegevens van de telefoon van de minderjarige verdachte. Op één van de tapgesprekken is te horen dat de verdachte met zijn broer spreekt over een brand, dat men weet dat hij het is, dat ze niet hebben kunnen zien dat hij het is, dat hij het ‘verkankerd’ heeft en dat er een groep jongens op afstand zat te kijken. Dit tapgesprek, dat bijna een maand na de ten laste gelegde brandstichting plaatsvond, is echter naar het oordeel van de rechtbank niet te relateren aan de brandstichting op 31 december 2019 bij The Score.

Uit het onderzoek naar de historische gegevens van de telefoon van de verdachte is naar voren gekomen dat zijn telefoon ongeveer een kwartier voor de brandstichting een andere zendmast heeft aangestraald dan die zijn telefoon normaal aanstraalt. Deze zendmast staat dichtbij de locatie van de brandstichting. Ook op basis van dit onderzoek kan de rechtbank niet zonder enige twijfel vaststellen dat de verdachte ten tijde van de brandstichting op de locatie bij The Score was.

”Het was oudjaarsavond. Het is een feit van algemene bekendheid dat zendmasten dan overbelast kunnen raken. Tijdens oudjaarsavond wordt er door veel mensen gebruik gemaakt van het telefoonnetwerk, zodat een telefoon dan sneller aanstraalt op een andere zendmast om gebruik te kunnen blijven maken van het telefoonnetwerk. Om die reden kan niet worden uitgesloten dat de telefoon van de verdachte is aangestraald op de zendmast in de buurt van The Score terwijl hij daar niet in de buurt was”, aldus de rechtbank.

Vrijspraak
De rechtbank is van oordeel dat er weliswaar sterke aanwijzingen zijn dat de verdachte betrokken is bij de brandstichting, maar dat het wettig en overtuigend bewijs ontbreekt. De verdachte is hierop vrijgesproken voor de brandstichting.

 

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.