Vlaardingen

150 uur taakstraf voor jeugdige na geweldpleging in Vlaardingen: ‘Slachtoffer werd neergestoken, geslagen en geschopt’

Een jeugdige is in de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur, waarvan 58 uur voorwaardelijk. Daarnaast moet hij het slachtoffer van het geweldsincident in Vlaardingen een schadevergoeding betalen van €8303,94 euro.

De jonge verdachte werd vrijgesproken van poging tot doodslag en poging zware mishandeling. Wel is hij veroordeeld voor tweemaal openlijke geweldpleging.

Vlaardingen
Op 11 juni 2020 heeft er een vechtpartij plaatsgevonden in Vlaardingen waarbij het slachtoffer letsel heeft opgelopen, waaronder twee steekwonden. De jeugdige verdachte was betrokken bij de vechtpartij en droeg een helm. 

Het slachtoffer heeft verklaard dat hij eerst door een man met een honkbalknuppel is geslagen, dat vervolgens ook een groep jongeren zich ermee bemoeit en hij door hen is geslagen en geschopt. Vrij snel daarna stopte het gevecht en liep iedereen weg. Het slachtoffer had toen pas door dat hij was gestoken. Het slachtoffer verklaard dat hij de jongen met de helm heeft gezien met een mes.

Het slachtoffer verklaard dat hij de jongen met de helm heeft gezien met een mes

In het dossier bevinden zich camerabeelden. Op deze beelden is de vechtpartij zelf niet te zien, maar is wel te zien dat personen richting de vermoedelijke locatie van de vechtpartij lopen en vervolgens na de vechtpartij weglopen of rennen. Zo is ook de verdachte te zien wanneer hij wegrent van de plaats delict. Daarbij is te zien dat dat de verdachte in zijn rechterhand een voorwerp heeft dat sterk lijkt op een mes. Het is een dun, lang voorwerp. De verdachte heeft hierover verklaard dat hij geen mes, maar zijn telefoon in zijn handen had.

De rechtbank volgt de verdachte niet in die verklaring. De bewegingen die te zien zijn, passen niet bij het in handen hebben van een telefoon. Hij maakt bewegingen met zijn rechterhand in de richting van zijn linkerhand, waarbij het erop lijkt dat de verdachte probeerde met zijn handen deze voorwerpen bijeen te brengen. De afstand tussen de handen wordt niet kleiner dan 20 à 25 centimeter. Op geen enkel moment is ook het dunne, lange voorwerp op die manier te zien dat de vorm van een telefoon daarin te herkennen is. Gelet op de verklaring van de aangever, het proces-verbaal van bevindingen van de politie en de waarneming van de rechtbank op de zitting, vindt de rechtbank de verklaring van de verdachte ongeloofwaardig. De rechtbank stelt vast dat de verdachte op de camerabeelden te zien is met een mes en leidt daaruit ook af dat de verdachte tijdens de vechtpartij een mes bij zich droeg.

De rechtbank stelt vast dat de verdachte tijdens de vechtpartij een mes bij zich droeg

De verdachte is vrijgesproken van poging tot doodslag dan wel poging tot zware mishandeling. Niet kan worden vastgesteld dat de verdachte degene is geweest die het slachtoffer heeft gestoken. Wel kan worden vastgesteld dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Schiedam
De jeugdige verdachte wordt naast de geweldpleging in Vlaardingen ook verdacht van een geweldsincident op 17 juni 2021 in Schiedam. Daar werd een persoon in elkaar geslagen. Het slachtoffer werd ten val gebracht en kreeg onder andere knietjes tegen het hoofd.

Straf
De verdachte is schuldig aan tweemaal een openlijke geweldpleging. De rechtbank legt de verdachte een taakstraf van 150 uren op, waarvan 58 uren voorwaardelijk. Daarnaast moet hij het slachtoffer van het geweldsincident in Vlaardingen een schadevergoeding betalen van €8303,94 euro.

Lees ook:

More in:Vlaardingen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *