7.8 C
Maassluis
vrijdag, april 19, 2024

14 maanden cel voor chauffeur van bommenlegger bij woning loodgieter Vlaardingen

- Advertentie-

De rechtbank in Rotterdam heeft de 27-jarige Viangelo N. uit Rotterdam veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor het werken als chauffeur voor de bommenlegger die op 12 december vorig jaar een explosief liet afgaan bij de woning van de loodgieter aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen.

Het is de eerste veroordeling van iemand die betrokken is in de reeks explosies, waar loodgieter Ron van Uffelen het doelwit van is. N. ontkent iets met de explosie te maken te hebben en zwijgt vooral: ”In verband met mijn eigen veiligheid”, zei hij daarover in de rechtbank.

Fietser

Die maandagnacht gaat rond middernacht een explosief af voor de woning van de loodgieter. Een getuige op een fiets hoorde de harde knal. Ongeveer 30 seconden later zag hij een man in donkere kleding met een rugzak op hem sprintend passeren. Nadat de fietser deze man een tijdje had gevolgd, zag hij hem in een Mitsubishi stappen, waarna de auto wegreed. De fietser gaf het kenteken door aan de politie.

Een klein uur later, hielden agenten het voertuig staande op Rotterdam-Zuid. In de auto zat enkel Viangelo N. Agenten troffen bij doorzoeking van de auto meerdere telefoons aan, die door de recherche zijn onderzocht.

In één van deze telefoons werd een berichtenwisseling in Snapchat aangetroffen tussen N. en een andere verdachte. Op 10 december 2023 stuurt de verdachte een bericht aan een andere verdachte met: ‘je moet die boys zeggen driver wilt zekerheid’. De volgende dag reageert de andere verdachte: ‘We moeten om 8 uur bij hem zijn’, ‘Om het op te halen,’ ‘8 uur Maassluis ophalen en dan ga je drive krijgen’ en ‘Heb hem gezegd jij krijgt 3 b en ik 150 en zetter 200.’ Het laatste gaat om de hoeveelheid geld iedereen krijgt, afhankelijk van de rol die iemand uitvoert bij de explosie.

Viangelo N. zou voor het werken als chauffeur 300 euro krijgen. De andere verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij door iemand via Snapchat was benaderd of hij iets wilde doen waar hij geld mee kon verdienen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Maassluis

Viangelo N. reed op de avond van de explosie naar Maassluis, samen met een andere verdachte. Daar hadden ze met iemand afgesproken. Wie diegene precies is, blijft nog altijd een raadsel. De onbekend gebleven persoon gaf bij de ontmoeting een explosief, die gebruikt werd bij de explosie.

Later die avond rijdt Viangelo N. met de ‘onbekend gebleven persoon’ naar de woning van de loodgieter, waar het explosief wordt geplaatst en afgaat. Toen de politie de auto van N. aantrof, bleek degene die het explosief plaatste, al elders te zijn uitgestapt.

Eis

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 30 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank legt een lagere straf op omdat Viangelo N. niet degene is geweest die het explosief af liet gaan en hij niet eerder is veroordeeld. Naast de 14 maanden celstraf, moet Viangelo N. ook een schadevergoeding betalen aan het gezin van de loodgieter van bijna 26.000 euro.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-