Maassluis

114 dagen cel voor inbreker na inbraak op klaarlichte dag G.A. Brederolaan in Maassluis

Een man is veroordeeld tot 114 dagen cel voor vier inbraken die zijn gepleegd in Rotterdam en Maassluis. Bij de inbraken zijn diverse goederen buit gemaakt.

Op 26 mei 2021 tussen 11.45 en 15.45 uur een inbraak is gepleegd in een woning aan de G.A. Brederolaan in Maassluis. Daarbij is een ruit van de woning ingeslagen en zijn een laptop van het merk Asus, een laptop van het merk HP, een beige weekendtas met bruine handvatten en een geldbedrag van € 400,- weggenomen. De verdachte is herkend (hij verklaart ook zelf dat hij het is) op de camerabeelden van diezelfde dag om 13.19 uur in de omgeving van de woning.

Hij heeft op de camerabeelden een tas vast die lijkt op de tas die bij de inbraak is weggenomen – en herkend door de partner van aangeefster als de weggenomen tas – namelijk een beige tas met bruine accenten. Ongeveer 21 minuten later, omstreeks 13.40 uur, heeft de verdachte op zijn mobiele telefoon vier foto’s ontvangen waarop de gestolen laptops te zien zijn. Deze foto’s zijn verzonden vanaf het toestel van de vriendin van de verdachte. Direct na ontvangst van de foto van de Asus laptop om 13.40.55 uur, is deze vanaf het toestel van de verdachte doorgestuurd naar een ander persoon.

Hij heeft op de camerabeelden een tas vast die lijkt op de tas die bij de inbraak is weggenomen

De laptops op de foto’s vertonen een sterke gelijkenis met de laptops die zijn weggenomen bij de inbraak. Zo komen de merken en de kleuren van de laptops overeen en staan er vergelijkbare stickers op de laptops. Gelet hierop is het zeer waarschijnlijk dat de tas en de laptops die gefotografeerd zijn, uit de woning afkomstig zijn. Dat de foto’s zijn verzonden met het toestel van de vriendin van de verdachte maakt dit niet anders, nu de vriendin van de verdachte heeft verklaard dat zij haar toestel weleens uitleent aan verdachte.

Gelet op het korte tijdsverloop tussen het plegen van de inbraak en aantreffen van de verdachte met de tas en het verzenden van de foto’s, zonder dat de verdachte voor dit alles een aannemelijke verklaring heeft gegeven, is de rechtbank van oordeel dat wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de verdachte de inbraak aan de G.A. Brederolaan in Maassluis heeft gepleegd.

Inbraken
De inbraak op de G.A. Brederolaan in Maassluis is niet de enige inbraak die de man op zijn naam heeft. Hij heeft namelijk op 27 december 2020 in Rotterdam een Bluetooth speaker en een geldbedrag weggenomen bij een inbraak. Hij kwam binnen door inklimming.

Op 30 december 2020 had de man parfum gestolen, eveneens in Rotterdam. De man had zich tot de ruimte waar de parfum stond verschaft door middel van verbreking en inklimming. Daarnaast heeft hij in de periode van 9 maart 2021 tot en met 10 maart 2021 in Rotterdam een geldbedrag weggenomen.

”De verdachte heeft in een kort tijdsbestek twee bedrijfsinbraken en een woninginbraak gepleegd. De verdachte is telkens binnengegaan, al dan niet na het verbreken van het raam, en heeft daar goederen weggenomen. De verdachte heeft zich kennelijk niet bekommerd om de negatieve gevolgen van zijn handelen. Het behoeft geen betoog dat deze vermogensdelicten voor de gedupeerden uiterst vervelende consequenties hebben gehad”, aldus de rechtbank in Rotterdam.

De verdachte heeft zich kennelijk niet bekommerd om de negatieve gevolgen van zijn handelen

”Naast de schade zal het bij hen ongetwijfeld ook ergernis en frustratie teweeg hebben gebracht. Voor een woning geldt daarbij dat dat bij uitstek een plek is waar mensen zich veilig moeten kunnen voelen. Het handelen van verdachte heeft ernstig inbreuk gemaakt op dit gevoel van veiligheid van aangeefster. De verdachte heeft hier kennelijk evenmin oog gehad. Hij heeft zich uitsluitend laten leiden door persoonlijke motieven van gewin. Dat verdachte, zoals hij stelt, geldnood had maakt het voor de gedupeerden niet minder erg”, aldus de rechter.

Verleden van verdachte
De verdachte is in het verleden veelvuldig veroordeeld vanwege vermogensdelicten, die voornamelijk samenhingen met zijn middelengebruik en financiële problemen.

De verdachte heeft geen inschrijfadres, alleen een postadres, waardoor hij niet in aanmerking komt voor een uitkering. Hij is zwakbegaafd en heeft een stoornis in het gebruik van middelen. Hij heeft een langdurig verleden van middelengebruik waarbij vooral bij oplopende spanningen sprake was van (terugval in) gebruik.

Hoewel de hevigheid van de problematiek van de verdachte in de afgelopen jaren is afgenomen, leiden bovengenoemde problemen nog incidenteel tot delictgedrag. De verdachte heeft een hulpvraag, staat positief tegenover hulpverlening, ook tegenover een klinische opname, en heeft een dagbesteding.

De verdachte is zwakbegaafd en heeft een stoornis met verdovende middelen

Uitspraak
De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 114 dagen. Waarvan 100 dagen niet ten uitvoer zal worden gelegd, mits verdachte zich aan strenge voorwaarden houdt.

Daarnaast zal verdachte mee moeten werken met zorginstanties.

 

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.