Foto: Archief
Vlaardingen

10,5 jaar cel voor gewelddadige moord op vrouw in Vlaardingen: ‘Er was veel bloed in de woning’

In het gerechtshof in Den Haag diende vandaag het hoger beroep in een zaak over de dood van een vrouw in 2017 in Vlaardingen. De man van de vrouw wordt verdacht haar van het leven te hebben beroofd.

Melding
Het is 4 december 2017 om 23:04. De 112-meldkamer krijgt een man aan de lijn die vertelt dat hij bij thuiskomst zijn vrouw in elkaar geslagen in de kamer ziet liggen op de bank. De medewerker van de meldkamer geeft vervolgens de man instructies hoe hij het slachtoffer moet reanimeren. Enkele minuten later komen de politie en een ambulance ter plaatse.

Een van de ter plaatse gekomen agenten verklaart dat hij bij binnenkomst van de woning ziet dat de man (later de verdachte) een poging doet tot reanimatie, maar dat hij de borstkas bijna niet indrukt. De verdachte verklaart zelf bij gelegenheid van zijn verhoor dat hij geen mond-op-mondbeademing heeft gegeven. De agent heeft vervolgens samen met de ambulancemedewerkers de reanimatie overgenomen.

De vrouw overleed enkele uren later aan haar verwondingen.

Aanhouding
In de woning wordt door de ter plaatse gekomen agenten waargenomen dat er zich in de woning veel bloedspatten en -sporen bevinden. Daarop is de woning aangemerkt als plaats delict en is de man van de vrouw op 5 december 2017 om 00.13 uur aangehouden op verdenking van (poging tot) moord of doodslag.

In de woning wordt door de ter plaatse gekomen agenten waargenomen dat er zich in de woning veel bloedspatten en -sporen bevinden

Er is vervolgens uitgebreid onderzoek verricht naar het bloedspoorpatroon in de woning en naar de bloedsporen die zijn aangetroffen op de kleding van de aangehouden man en bril in relatie tot het aangetroffen lichaamsmateriaal afkomstig van het slachtoffer.

Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
Het NFI startte een onderzoek op het lichaam van het slachtoffer. De deskundigen concluderen dat het slachtoffer diverse malen met een hard voorwerp op haar hoofd gestompt is. Ook het aangetroffen bloed op de kleding klopt niet bij het verhaal van de verdachte.

Ook het aangetroffen bloed op de kleding klopt niet bij het verhaal van de verdachte

Door de deskundige is daarnaast ontkennend geantwoord op de vraag van de verdediging of het mogelijk is dat bij een omhelzing sporen worden overgedragen. Daaruit volgt dat het onmogelijk is om de bloedsporen die op de trui van de verdachte zijn aangetroffen over te dragen door middel van (telkens) een één-op-één-overdracht. Ook was er op de trui van de verdachte geen wolk van bloed waarneembaar, zoals die ontstaat wanneer iemand bloed uitademt. Verschillende onderzoeken door deskundigen van het NFI wees uit dat het aangetroffen bloed op de kleding van de verdachte niet klopt bij het verhaal van de verdachte.

Het hof komt op grond van bovenstaande tot de conclusie dat het de verdachte is geweest die het slachtoffer met een hard voorwerp meermalen op het hoofd heeft geslagen als gevolg waarvan het slachtoffer uitgebreide schedelfracturen en schade aan de hersenen heeft bekomen. Dergelijk uitwendig uitgeoefend geweld op het hoofd is naar de uiterlijke verschijningsvorm gericht op het toebrengen van (potentieel) dodelijk letsel. Dat betekent dat het handelen van de verdachte als doodslag dient te worden gekwalificeerd.

De verdachte
De verdachte heeft in zijn verhoor in december 2017 verklaard dat hij op 4 december 2017 tussen 22:45 uur en 23:00 uur de woning heeft verlaten om bij een avondwinkel een fles sterke drank te halen. Eenmaal aangekomen bij de avondwinkel in Vlaardingen bleek dat de avondwinkel gesloten was. Toen hij een kwartier later weer thuiskwam in de woning trof hij zijn vrouw zwaar mishandeld aan. In de tijd dat de verdachte weg geweest is, moet er iemand de woning zijn binnengekomen die het slachtoffer de verwondingen heeft toegebracht, aldus de verdachte.

Onderzoek
Uit onderzoek naar de telefoon van de verdachte en de stappenteller daarop, de camerabeelden waarop de auto van de verdachte te zien is, de camerabeelden bij de avondwinkel waarop de verdachte te zien is, en het zoekgedrag op de telefoon van de verdachte rond dat tijdstip, is inderdaad gebleken dat de verdachte op 4 december 2017 de woning heeft verlaten en naar meerdere avondwinkel(s) is gereden. Onweersproken is dat de verdachte die avond niets in een (avond)winkel heeft gekocht.

Door de politie is zeer uitgebreid onderzoek gedaan op grond van wat door de verdachte als toedracht is benoemd. Zo is er op 4, 12 en 13 december 2017 een buurtonderzoek uitgevoerd waar geen bijzonderheden uit naar voren zijn gekomen Er is onderzoek gedaan naar eventuele eerdere incidenten in het complex waar de woning van de verdachte en het slachtoffer deel van uitmaakte. Daaruit kwam naar voren dat in 2017 geen inbraak of insluiping in het complex geweest is. Tevens zijn de antecedenten van de bewoners van het complex nagetrokken door de politie. Uit het dossier volgt voorts dat er in de woning geen braaksporen zijn aangetroffen.

Door de politie is nog de mogelijkheid onderzocht dat de voordeur van de woning op een kiertje stond, zoals de verdachte in één van zijn verhoren heeft gesteld. Door de politie is daarbij vastgesteld dat het niet mogelijk is om van buiten te zien of de voordeur van de woning openstaat, terwijl dat pas voorbij de helft van de gang wanneer men met de schouder tegen de muur staat wel zichtbaar is. Tevens is gebleken dat de schuifdeur aan de hoofdingang van het wooncomplex niet meer automatisch opengaat vanaf 22.00 uur.

Door de politie is nog de mogelijkheid onderzocht dat de voordeur van de woning op een kiertje stond, zoals de verdachte in één van zijn verhoren heeft gesteld

Daarnaast zijn er door de forensisch patholoog geen letsels ter hoogte van de handpalmen van het slachtoffer aangetroffen. Dit feit en het feit dat uit het in de woning aangetroffen bloedspoorpatroon op de bank volgt dat het letsel bij het slachtoffer is toegebracht terwijl zij op de bank zat, duiden er naar het oordeel van het hof op dat het slachtoffer geen afwerende beweging naar haar belager heeft gemaakt.

Straf
Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 126 maanden (tien jaar en zes maanden).

 

Lees ook:

More in:Vlaardingen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.